ΚΟΥΛΗΣ ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ

Ο Κούλης Σκαρπέλης υπήρξε ένας γνήσιος υπηρετης του λαϊκού τραγουδιού για 60 περιπου χρόνια. Διακρίθηκε σαν μπουζουξής, συνθέτης και τραγουδιστής. Τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός με τις συνεχείς εμφανίσεις του στο πάλκο του κέντρου «Στοά των Αθανάτων», στη Βαρβάκειο Αγορά.

Ως συνθέτης εχει γράψει περισσότερα από 50 ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια και έκανε μεγάλες επιτυχίες όπως.Ο Διαβολάκος,Τρεις σταγόνες δηλητήριο,Κάθησε φίλε να σου πω. Σαν τραγουδιστής ερμήνευσε και τραγούδια άλλων συνθετών (Κηρομύτης, Γενίτσαρης, Παγιουμτζής). Έπαιξε και τραγούδησε σε πολλά κέντρα της Αθήνας και κυρίως στις λαϊκές συνοικίες.

Ο Σκαρπέλης γεννήθηκε το 1923 στη Σέριφο.Και στα 15 του χρόνια ασχολήθηκε με το ρεμπέτικο. Έπαιζε μπουζούκι και μπαγλαμά και τραγουδούσε. Στη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε (μέσα από τις οργανώσεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ) Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη και φυλακίσθηκε για πέντε χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, Χατζηκώστα, Κέρκυρας, Αίγινας και Χαλκίδας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Κούλης Σκαρπέλης δούλεψε στο λαϊκό πάλκο, με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Μιχάλη Γενίτσαρη, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Σπύρο Καλφόπουλο, Σπύρο Ζαγοραίο, Γιώργο Μανισαλή, Θανάση Αθανασίου. Παράλληλα με τις εμφανίσεις του σε κέντρα συνέθεσε πολλά τραγούδια, όμορφα ρεμπέτικα, τα οποία όμως οι εταιρείες δίσκων δεν προωθούσαν γιατί ο Σκαρπέλης ήταν σαν χαρακτήρας ασυμβίβαστος.

Το 1979, μαζί με τον Σπύρο Καλφόπουλο και τον Θανάση Αθανασίου, έκαναν μεγάλη περιοδεία στη Δυτική Γερμανία και τραγούδησαν ρεμπέτικα (κι έπαιξαν μπουζούκι) μέσα στον καθεδρικό ναό του Βούπερταλ, πράγμα που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια στον Τύπο τότε.

Σ' όλη του τη ζωή και στην 60χρονη πορεία του στο ρεμπέτικο τραγούδι ο Κούλης Σκαρπέλης υπήρξε άξιος και ανυποχώρητος μαχητής ώς τις τελευταίες του στιγμές. Το έργο του και η προσφορά του αγνοήθηκαν από την πολιτεία λόγω της πολιτικής του τοποθέτησης.

Πέθανε στις 29-09-2000.