ΛΑΙΚΑ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ

Λαϊκά και Ρεμπέτικα. Το Ελληνικο Λαϊκό τραγούδι ήταν δημοφιλές κυρίως στην εργατική τάξη κατα την διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και 1950, και οπως λένε πολλοί χρειάστηκέ ο μεγάλος μαέστρος του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης για να φέρη το μπουζούκι στα σαλόνια της Ελληνικής μπουρζουαζίας.

Το καθε αυτού Ρεμπέτικο τραγούδι δεν ήταν γνωστό στις μεγάλες μάζες μέχρι τη δεκαετία του 1970 και ειδικά μετά την μεταπολίτευση όταν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μπάμπης Γκολές και πολλοί άλλοι αρχισαν να αναπαράγουν παλιά Ρεμπέτικα τραγούδια που μαζί με τα αντάρτικα ειχαν γίνει τις μόδας.

Αυτό συνέπεσε και με την προβολή του περίφημου έργου του ελληνικού κινηματογράφου, Ρεμπέτικο, που αφηγείται την ιστορία της Μαρίκας Νίνου μια από τις πρώτες γυναίκες που τραγουδισε ρεμπέτικα.

Το ρεμπέτικο εχει τις ρίζες του στην Μικρά ασία και εμφανίστηκε τη δεκαετία του 20 κυρίως στον Πειραιά οπου κατέφθασαν πολλοί πρόσφυγες.

Το ρεμπέτικο αρχικά ηταν το τραγούδι των περιθωριακών. Οι μεγάλοι ομως συνθέτες του ρεμπέτικου οπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης και αλλοι το εξέλιξαν και το εβγαλαν απο τους τεκέδες και το περιθώρειο.