ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ (ΣΕΒΑΣΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)

Η Σεβάς Χανούμ είνναι μία από τις ωραιότερες λαϊκές φωνές της Ελληνικής δισκογραφίας. Ξεκίνησε την καριέρα της την χρυσή εποχή του Λαϊκού τραγουδιού και είχε μια ασυνήθυστη πορεία στην δισκογραφία με ελάχιστους ηχογραφημένους δίσκους. Αναμφίβολα όμως αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Λαικές τραγουδίστριες.

Γεννήθηκε στο χωριό Κοκκινόγεια λίγο έξω από την Δράμα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1931. Η μικρή Σεβαστή ήταν από εύπορη οικογένεια. Οι γονείς της, Ανέστης και Βασιλική, ήταν Πόντιοι πρόσφυγες από την Σαμψούντα που είχαν εγκατασταθεί στην Δράμα. Είχε και έναν αδερφό τον Στέλιο από τον 1ο γάμο της μητέρας της. Στην κατοχή μετακομισαν στην Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 13-14 ετών είχε δείξει ήδη την αγάπη της για το τραγουδι, τραγουδούσε σε διαφορα κέντρα στην Θεσσαλονίκη παρα τις αντιρήσεις των γονιών της.

Έτσι το 1949 αποφασίζει να φύγει για την Αθήνα. Τότε κάνει και την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, το τραγουδι «ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑ» του Κ.Καπλάνη μαζί με τον Τάκη Μπίνη. Το 1951 στου «Τζίμη του Χονδρού» ο ίδιος ο Τζίμης της αλλάζει το όνομα σε Σεβάς Χανούμ για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγουδια που τραγουδούσε.

Η Σεβαστή, έφυγε από τη ζωή πάμφτωχη, στις 18 Μάιου του 1990.